Po predlogu novega zakona o nalezljivih boleznih bi v vrtec lahko bili vključeni samo cepljeni otroci

24. 8. 2020

Zdravstveno ministrstvo je objavilo predlog novega zakona o nalezljivih boleznih, kjer so zapisane tudi nekatere omejitve zaradi ne cepljenja otrok. Med drugim bodo lahko javne vrtce in javno sofinancirane zasebne vrtce obiskovali le cepljeni otroci, necepljene osebe pa se tudi ne bodo smele udeležiti organiziranih letovanj, financiranih iz sredstev obveznega zdravstvenega zavarovanja.

Tako na primer otrok, ki niso cepljeni v skladu s programom cepljenja, po novem zakonu ne bo dovoljeno vključiti v javni vrtec in v javno sofinanciran zasebni vrtec. Prav tako oseb, ki niso bile cepljene v skladu s programom cepljenja, ne bo dovoljeno vpisati v programe srednjih in visokošolskih zavodov ter fakultet s področja zdravstva, vzgoje in izobraževanja ter socialnega varstva. Osebe, ki niso bile cepljene v skladu s programom cepljenja, pa se tudi ne bodo smele udeležiti  organiziranih letovanj, ki so financirana iz sredstev obveznega zdravstvenega zavarovanja. 

Da gre za občutljivo področje, pri katerem je ključna vsakokratna strokovna presoja, se na zdravstvenem ministrstvu zavedajo, zato bodo na nacionalni ravni vzpostavili nacionalno svetovalno skupino za cepljenje.

Nazaj