Morebitni znaki avtizma pri 5-letnem otroku - mnenje

02. 4. 2021 | Avtor: mag. Simona Rogič Ožek

Vprašanje:

Otrok je bil novembra star 5 let. Nekatere znake avtistične motnje smo v vrtcu opazili pri 4 letih, ko je otrok vsakič, preden so otroci šli spat, zelo »avtistično« natančno pospravil copate. Čez leto smo opažali tudi rutino v vrtcu - vsakič ko je vstopil, se je moral razhoditi po igralnici, da si je vse ogledal, vedno pred jutranjim krogom smo ga morala posebej povabiti, da se jim je je pridružil in to vedno z istimi besedami – »no prav, no prav«.

Vse zdravniške preglede, tudi tega pri petih letih, je opravil brez posebnih pripomb zdravnice. Sedaj opažamo nekatere znake, sploh postavljanje istih tipov vprašanj (kako dolgo se vozimo v posamezno državo), in da zelo rad ponavlja besede, ko sliši koga, da kolne. Iz tega razloga se nam postavljajo nekatera vprašanja: Kako otroka ga pripraviti do tega, da bo eholalije, ki se nanaša predvsem na neprimerne besede, manj?

Veliko težavo mu predstavlja tudi odhod v vrtec, saj zjutraj ne želi v vrtec. Če ni njegove vzgojiteljice, pa je sploh težava, da vstopi. Po jutranjem nelagodju pa vzgojiteljice čez dan opažajo, da je nasmejan in se rad igra z otroci. Kako bi mu lahko pomagala prebroditi jutranjo krizo, ki bi se skoraj lahko kazala kot anksioznost?

Sicer je bister otrok, razvoj govora je bil normalen. Že od malega je zgovoren, rad se pogovarja z vsemi, tako starejšimi, kot s mlajšimi. Nekateri načini njegovega obnašanja pa vseeno kažejo na nekatere znake avtizma. Rodil se je v 34. tednu, imel je tudi ekstenzijski vzorec na področju motoričnega razvoja. Želeli bi ga napotiti na pregled peljati na pregled …Zavedamo se, da bi bilo za postavitev diagnoze potrebno veliko več in pregled otroka, vseeno pa bi na podlagi zapisanega prosili za vaše mnenje.

Odgovor:

Za dostop do vsebine postanite naročnik:

Nazaj